Hogyan teheted teljessé az életedet?
Hogyan legyél Fitt?

Olvasd el a Sága Fitt tippeket ami szól a helyes táplálkozásról, a szükséges mozgásról, tényekről és tévhitekről.

ENERGIASZÜKSÉGLET

Az energiaszükséglet függ a nemtől, kortól, alapanyagcserétől, szabadidős tevékenységektől és a sportolási szokásoktól.

Alapanyagcserénket elsősorban zsírmentes testtömegünk (víz, izmok, szervek, csontok) határozza meg, azonban genetikai adottságaink is befolyásolják azt. Ha korlátozzuk a kalóriabevitelt, akkor az alapanyagcsere is csökken, ezért nem érdemes koplalással fogyókúrázni. Az alapanyagcsere azonban fokozható rendszeres sportolással, melynek mértéke függ az edzés típusától, intenzitásától és az edzés hosszától.

Általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt, közepesen aktív nő energiaigénye 2000 kcal/nap körül mozog, azonban ettől egyénenként jelentős eltérések is lehetnek a fent említett tényezők függvényében.
Erre tekintettel fejlesztette ki a Sága a Fitt termékeket, amelyek magas fehérje- és soványhústartalmukkal ideálisak a rendszeresen sportolók számára. Ugyanakkor a fogyókúrázók, diétázók is beilleszthetik étrendjükbe a Fittet.

 

ÁTLAGOS MAGYAR ÉLETMÓD,
ÉTREND

Magyarok étrendjére a sok – főként állati eredetű – zsír (húsok, húskészítmények), a kevés gabonaféle (különösen a teljes kiőrlésű), kevés tej és tejtermékek, a nem megfelelő zöldség-, gyümölcsfogyasztás jellemző. Egy felnőtt naponta több mint 5 órát ül, az ajánlottnál kevesebbet mozog, és mindössze 10 percet sportol. Többek között ezért túlsúlyos vagy elhízott a lakosság kétharmada.

Átlagos magyar reggeli:

Pizzás táska, tea 628 kcal, F: 8g, Zs: 15g, Szh: 114g, rost: 3g
Téliszalámis zsemle, kakaó 675 kcal, F: 20g, Zs: 31g, Szh: 79g, rost: 3g
Szalonnás tojásrántotta, fb kenyér, retek, tea 668 kcal, F: 21g, Zs: 39g, Szh: 56g, rost: 4g

Egészséges reggeli:

Almás-fahéjas zabkása 441 kcal, F: 16g, Zs: 8g, Szh: 76g, rost: 12g
Padlizsánkrém, teljes kiőrlésű kifli, paradicsom, tej 452 kcal, F: 16g, Zs: 19g, Szh: 52g, rost: 11g
Tükörtojás, sonka, teljes kiőrlésű. kenyér, paprika 433 kcal, F: 26g, Zs: 20g, Szh: 37g, rost: 9g

Szervezetünk a szükséges energiát az elfogyasztott ételekből és italokból származó tápanyagokkal tudja fedezni. Energiát hordozó tápanyagain a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok. 1 gramm fehérjével, illetve szénhidráttal 4 kcal, 1 gramm zsírral pedig 9 kcal-nyi energiához juttatjuk testünket.
Fehérjék építik az izmainkat, valamint számos fontos funkciót látnak el testünkben. Többek között részt vesznek az immunvédekezésben, az oxigénszállításban, illetve bizonyos hormonok és emésztőenzimek előállításában. A növényi- és állati eredetű élelmiszerek is tartalmaznak fehérjét, azonban eltérő mennyiségben és minőségben. Egyik legfontosabb különbség, hogy az állati eredetű fehérjék teljes értékűek, vagyis a szervezet számára nélkülözhetetlen összes aminosavat a megfelelő mennyiségben tartalmazzák. Teljes értékű fehérjeforrások a tej és tejtermékek, tojás, húsok és húskészítmények, valamint a halak.
A zsírok elsősorban energiatartalékot jelentenek a szervezetnek, emellett azonban a sejtek és egyes hormonok alkotói, valamint részt vesznek a zsíroldékony vitaminok hordozásában. Az élelmiszerekben lévő előfordulásuk szerint – a fehérjékhez hasonlóan – állati- és növényi eredetű fajtáit különböztetjük meg. Az állati eredetű zsírok (zsíros húsok és tejtermékek) általában kedvezőtlenebb élettani tulajdonságokkal rendelkeznek, mert emelni tudják a vér koleszterinszintjét. Kivételt képeznek a halak, melyek értékes zsírsavakban gazdagok.
A szénhidrátok könnyen mozgósítható energiaforrások, valamint tápanyagai az agynak és az izmoknak, melynek köszönhetően kiemelt szerepük van például sportolás során. Két nagy csoportra oszthatók, egyszerű- és összetett szénhidrátokra, melyek táplálkozás-élettani megítélése nagyban eltér. Előbbiek megtalálhatóak például a cukorban, mézben, gyümölcsökben és a tejben, míg az összetett szénhidrátok (keményítők, rostok) főként gabonafélékben, zöldségekben és hüvelyesekben fordulnak elő.

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

Nem is gondolnánk, hogy mennyi kalória van bennük...

  • Olajos magvak: Értékes zsírsavösszetételük, vitamin- és ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően az egészséges étrend részei, azonban nagyon fontos a mértékletes fogyasztásuk, ugyanis 10 dkg-ban 600-700 kalória van. Ha pedig cukros fahéjjal bevont vagy csokoládéba mártott változatról van szó, akkor még több kalóriát rejtenek.
  • Ízesített gabonapelyhek (golyók, karikák stb.): Gyakran az egészséges reggelit azonosítják velük, azonban jó tudni, hogy elég sok cukrot tartalmaznak, ezért 10 dkg-ban 400-450 kalória is lehet.
  • Tejdesszertek, tejszeletek: Jellemzően a gyerekeknek szánt termékek, azonban összetételük és energiatartalmuk miatt mindenképp édességként kell rájuk tekinteni, és ennek megfelelően rendszeres fogyasztásuk nem javasolt. Sok cukrot és zsírt tartalmaznak, kalóriatartalmuk pedig a csokoládékéhoz hasonló (450-570 kcal/100 gramm).
  • Majonézes saláták: A saláták általában alacsony energiatartalmúak, kivételt képeznek a majonézes öntettel készülők. A majonéz két fő alapanyaga az olaj és a tojássárgája, ezért jelentős mennyiségű kalóriát tartalmaznak (650-800 kcal/100 gramm). Mértékkel használjuk tehát az ételkészítésnél, vagy válasszuk a „light” változatokat.
  • Kávékülönlegességek, koktélok: Ezeknek az italoknak az elkészítéséhez legtöbbször valamilyen szirupot használnak, amelyek sok cukrot tartalmaznak, illetve gyakran tejszínt is adnak hozzájuk, aminek pedig magas zsírtartalma van. Összességében elég sok kalóriát tudunk velük észrevétlenül elfogyasztani. Mire figyeljünk sportolás során?
  • Ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, mert a kiszáradás veszélyes lehet. Intenzív testedzés során legideálisabb a sportital fogyasztása, mellyel nem csak a vizet, hanem szénhidrátot és ásványi anyagokat is pótolni tudunk.
  • Szabadidő sportolók számára nem szükséges külön fehérjekészítményeket fogyasztani, mert kiegyensúlyozott, változatos étrenddel elegendő mennyiségű és minőségű (teljes értékű) fehérjéhez juttatjuk a szervezetünket.
  • A szénhidrátoknak kiemelt szerepük van egy sportoló étrendjében, ugyanis az izmok legfőbb tápanyagai, és edzés során elsősorban belőlük nyerünk energiát. Fontos tehát, hogy például egy verseny előtt megfelelően feltöltsük szénhidrátraktárainkat.